Nalatenschap aan het Rijk

Bij testament laat Henkes in 1987 zijn ateliercollectie (ruim 3500 werken) na aan de Nederlandse Staat. Deze collectie is nu in beheer bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en bestaat uit werken op papier en schilderijen.

Naast werk uit Rotterdam omvat de collectie werken die vervaardigd zijn in Tripscompagnie (Groningen), Curaçao en tijdens reizen in Europa. Mannelijke naakten en religieus werk vormen ieder een op zichzelf staande groep binnen het oeuvre. Henkes’ werk heeft een expressieve, 'losse' stijl en een onmiskenbaar eigen handschrift. Zijn werk wordt regelmatig voor (thema) tentoonstellingen in bruikleen gevraagd. Eén daarvan is bijvoorbeeld het project Henkes op Curaçao in 2018.

Fonds- en Stichting Dolf Henkes

Naast zijn ateliercollectie verwerft de Staat, na Henkes’ overlijden in 1989, ook persoonlijke eigendommen waaronder een som geld. Hiermee wordt een fonds opgericht waarmee de collectie Henkes wordt geïnventariseerd en geconserveerd.

Uit de nalatenschap van broer Jan en zus Marie wordt in 1991 ‘Stichting Dolf Henkes’ opgericht. Evenals het Fonds stelt de Stichting zich ten doel het bevorderen van de publieke bekendheid van Henkes als mede het beheren en conserveren van de schilderijencollectie van de famillie en het bevorderen van een gunstig klimaat voor beeldende kunst in de stad Rotterdam. De opvolgende jaren komen revenuen van zowel Fonds als Stichting ten goede aan het voortbestaan van het werk en naamsbekendheid van Henkes.

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag in 2003 slaan Fonds en Stichting de handen ineen met als resultaat een digitale oeuvre catalogus (particulier-, museaal bezit en monumentaalwerk), een monografie met als titel Eigenzinnig en ongrijpbaar, Dolf Henkes, kunstenaar van Rotterdam en tentoonstellingen in vier Rotterdamse musea.

In 2004 roepen het Fonds en de Stichting ‘De Dolf Henkes Prijs’ in het leven. Het is een van de grotere Nederlandse beeldende kunst prijzen die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan een kunstenaar die past in het profiel dat is geschetst door Henkes zelf: jong, eigenzinnig en met een bijzondere band met de stad Rotterdam en/of de Nederlandse Antillen.


Bio

Roelof Lucas Johannes Dolf Henkes (Rotterdam, 14 november 1903 - 9 januari 1989) was schilder en beeldend kunstenaar. Henkes groeit op in Rotterdam-Katendrecht, waar hij vrijwel zijn hele leven woont en werkt. Zijn motieven haalt hij uit de wereld om zich heen: de mensen en het havenbedrijf, portretten, stillevens, landschappen, de verwoestingen in de Rotterdamse haven en naaktstudies.

Werk van Dolf Henkes bevindt zich in de collecties van: De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Museum Boijmans Van Beuningen, Stadscollectie Rotterdam, Chabot Museum - Collectie Schortemeijer, Rotterdam Museum, Stedelijk Museum Schiedam en in vele particuliere verzamelingen in Nederland en in het buitenland.

Technieken