Collectie Nagelhout

De collectie Nagelhout bestaat uit zeventig schilderijen en drie beeldhouwwerken die verzameld zijn door huisarts J.P. Nagelhout (1901-1975) tijdens zijn werkzame periode. De passie van deze bevlogen arts was niet alleen het verzamelen van kunstwerken, maar ook mogelijkheden creëren om kunstenaar en publiek dichter bij elkaar te brengen. 

In samenwerking met de Nederlandse Reisvereniging en het toenmalige ministerie van Kunsten en Wetenschappen zette hij een plan op om Nederlandse kunstenaars in de toeristenluwe periode een maand naar een Frans hotel te laten gaan om te schilderen en hun blik te verruimen. Als dank voor logies diende de kunstenaar een schilderij achter te laten. Omgekeerd organiseerde hij op dezelfde wijze uitwisselingen naar zijn eigen Overijsselse toeristendorp Holten met buitenlandse kunstenaars. Op de door hem georganiseerde kunstclub avonden in het dorp kon het publiek kennis maken met zowel Nederlandse als buitenlandse kunstenaars. Verwacht werd dat ze een kunstwerk ter beschikking stelden voor de door hem opgezette kunstloterij. Verder kocht hij op veilingen en bij kunsthandels werk voor zijn eigen collectie, die ook aangevuld werd doordat hij bij de loterij een fiks aantal loten kocht en daardoor dikwijls in de prijzen viel.

Dit alles betekent dat de Nagelhoutcollectie een interessante collectie is, maar ook heterogeen. Uiteindelijk viel de collectie toe aan de gemeente Holten, (momenteel gefuseerd met de gemeente Rijssen) De voorwaarde in het testament van de slimme arts, hield in dat de collectie bij elkaar diende te blijven in de plaats Holten, als geschenk aan de gemeenschap en niet vervreemd mocht worden. In het centrum van dit dorp staat het voormalige gemeentehuis, nu Kulturhuis, waar in het depot de z.g.n. Nagelhoutwerken zijn opgeslagen. In het souterrain bevindt zich een museale ruimte waar exposities, gelieerd aan de Collectie Nagelhout, worden georganiseerd.

Publicatie: Roel H. Smit-Muller, J.P. Nagelhout, medicus, mecenas, collectioneur Historisch Centrum Overijssel 

Biografiën: WieisWie in Overijssel JP. Nagelhout Biografisch portaal van Nederland: J.P. Nagelhout