Deelcollectie Mediakunst in de RCE-collectie

Videokunst

M. Abramovic, Light / Dark (Cologne), 1977, videoband,  K80292 , Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft ongeveer 175 videokunstwerken in de collectie. Deze kunnen onderdeel zijn van een installatiekunstwerk, maar ook alleen als videokunst beschikbaar zijn. De gehele collectie is beschikbaar voor bruikleen. De originele videokunst dragers zijn bij LIMA opgeslagen. Onze gehele videokunst collectie is daar ondergebracht, de RCE heeft geen werken in eigen opslag.


L.C.  Schouten, Echoes of Death / Forever young, 1986, videoband, K88233, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed De collectie mediakunst dateert voornamelijk uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw met werk van onder andere Marina Abramovic / Ulay, Bart Jan Ader, Irene Fortuyn, Marijke de Goey, Nan Hoover, Jan van Munster, PINK, Flavio Pons, Marja Samson, Lydia Schouten, Bert Schutter, SERVAAS en Elsa Stansfield / Madelon Hooykaas. De RCE heeft sinds 1992 geen aankoopbudget meer, waardoor wij in geen nieuwe videokunst in onze collectie krijgen. Alleen via schenkingen of legaten kan er nog sporadisch een videokunstwerk in de collectie komen.
​Daarom gaan wij uit van een niet veranderende videocollectie.

Mediakunst.net

Onze mediakunst is op dit moment voor een groot publiek ontsloten via CollectieNederland.nl. In plaats van de videobeelden staat er een still (foto) van de video in de registratie. U kunt de videobeelden echter wel zien via Mediakunst.net.

Mediakunst.net is een gezamenlijke online catalogus om de zichtbaarheid en toegankelijkheid van mediakunst te vergroten. Op dit moment geeft het toegang tot de mediakunstcollecties van LIMA, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Frans Hals Museum en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In een later stadium zullen ook andere mediakunstcollecties aansluiten. Mediakunst.net is zo een groeiende catalogus van mediakunst in Nederland. Zie: Mediakunst.net

Afbeeldingen:

Light / Dark, Marina Abromovic / Ulay, 1977, inv.nr. K80292

Echoes of Death / Forever young, Lydia Schouten, 1986, inv.nr. K88233