Verdedigingslinies

In het Europese landschap zijn, soms verborgen, vele verdedigingslinies te aangelegd. Verdedigingslinies zijn grenzen met vijandelijk gebied, vaak in de vorm van reeksen militaire eenheden op een rij. Zij vertellen het verhaal van de steeds veranderende vriend- en vijandverhoudingen binnen Europa. 

In Nederland zijn de bekendste:  de Stelling van Amsterdam, de Hollandse Waterlinie, de Peel-Raamstelling, de door de Duitsers aangelegde Atlantikwal, en de nog uit de Romeinse tijd stammende Limes. Die laatste twee strekken zich over meerdere Europese landen uit. 

In de Collectie Nederland vinden we uit verschillende instellings-collecties objecten en documentair materiaal gerelateerd aan diverse (Europese) verdedigingslinies. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft beeldhouwwerk dat langs de grens van het Romeinse Rijk (Limes) is gevonden. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek bewaart vele krantenpagina’s over de Grebbelinie en de Beeldbank van de Rijksdienst bevat veel foto's van Nederlandse verdeigingslinies. 


​Grote bronzen rechterhand
meer dan levensgroot van een keizer.
De hand is gesloten, de wijsvinger uitgestoken.
Inventarisnummer: AR 1022a
Materiaal: metaal ; brons
Periode: romeins 50-270 AD
Vindplaats: Nederland, Zuid-Holland, Leidschendam-Voorburg, Voorburg, Arentsburg​

 

 

 

 

 


 

De Vliegende Hollander, No 130, 23 april 1945

Soort object krant Identificatie 0915-5.3.28756
Beschrijving De Vliegende Hollander, No 130, 23 april 1945 'Russen vechten in Berlijn' 'Geallieerden aan de Grebbelinie' 'Blokzijl gearresteerd' "illegale pers"

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kris Roderburg, Kazemat bij Roijendijk 
datum opname: 2006-09-19
Onderwerp: Peel-Raamstelling, kazemat kazematten verdedigingswerk verdedigingswerken
Identificatie 1000339
​Collectie Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed​